СПА - 10 ползи за здравето, Част I

04.05.2018

Не много хора се нуждаят от повод или причина, за да отидат на СПА процедури. Те са доста приятни сами по себе си, могат да облекчат стреса, а след тях се чувстваме чисти и освежени. Въпреки това, има няколко сериозни причини да ходим по-често на СПА, и някои от тях действително засягат здравето ви.

1. Може да подобри сърдечно-съдовото ви здраве

Потапяйки се във вода до врата, правим една сърдечна тренировка. Това е така, защото водата натоварва повече тялото ви, и сърдечния обем се увеличава. С други думи, когато сте във вода, сърцето ви работи по-усилено и това му помага да остане здраво.

2. Помага да заспивате по-лесно

Топлата вода насърчава релаксация, което пък ви помага да спите по-добре. Това е достатъчно лесно да се обясни. Когато поставите напрегнатото си тяло във вана с гореща вода, топлината повишава телесната ви температура и отпуска вашите мускули. Това ви прави да се чувствате по-уморени и спокойни, което може да ви помогне да спите по-добре. Не заспивайте във ваната, обаче. Това не е добра идея.

3. Облекчава болки

Както току-що обяснихме, топлата вода като цяло помага за отпускане на тялото ви. Това също може да облекчи болки, свързани със спортни травми, като мускулна треска, или дори артрит. Ако имате болка и не е счупена кост, една СПА процедура вероятно ще ви помогне да се почувствате по-добре.

4. Помага за понижаване на кръвното налягане

Според проучване стоенето в СПА вана може да понижи кръвното налягане. Това е страхотно за тези, които са изложени на риск от сърдечни заболявания, или страдат от хипертония. Разбира се, ако страдате от тези проблеми, трябва да се консултирате с вашия лекар, но изследвания показват, че горещата вода, подобно на СПА ваната, повишава сърдечната честота, като същевременно понижава кръвното налягане и подобрява сърдечно-съдовото здраве.

5. Може да помогне при диабет и загуба на тегло

Според друго проучване, хората с диабет, които ходят редовно на СПА, могат да намалят нивата на кръвната си захар. То също така показва, че при вземането на СПА вана в продължение на 30 минути, шест дни в седмицата могат да се свалят до два килограма на месец, без да се налага промяна в диетата, или физическата активност. Това не е следващата популярна диета, но все пак помага!

Очаквайте втората част на статията в нашия блог!