Защо масажът е добър за твоето тяло

03.07.2018

Почти всяка една система в тялото се влияе от предимствата на масажа, било то пряко, или косвено. В тази статия ще научиш, как тялото ти може да се възползва от добрия масаж:

Скелетната система: Костите са засегнати непряко от масажа. Подобрената циркулация на кръвта носи кислород и хранителни вещества в костите. Сковаността в ставите и болката могат да бъдат намалени. Тъй като мускулите стават по-гъвкави, движението на ставите се подобрява.

Мускулната система: Някои масажни движения отпускат и разтягат мускулите, намалявайки мускулното напрежение и спазми. Масажът също така прави мускулите по-гъвкави, намалявайки мускулния тонус. Мускулите, уморени от физически упражнения, се възстановяват по-бързо от масаж, отколкото от почивка.

Нервната система: Успокояващият масаж може да облекчи раздразнителността и свързаните със стреса състояния, като безсъние и главоболие, дължащо се на напрежение. Един енергичен и стимулиращ масаж може да облекчи летаргията и умората.

Циркулационната система: Масажът може да подобри потока на кръвта, което ще помогне при лоша циркулация. Това е особено полезно за всеки, който е неподвижен и не спортува много.

Лимфната система: Нежният масаж стимулира лимфната система, която помага за изчистването на тялото от натрупване на ненужни за него вещества. Релаксиращият ефект на масажа може да облекчи стреса, което от своя страна може да засили имунната система.

Дихателната система: По време на масаж, дишането може да стане по-бавно и по-дълбоко, тъй като използваш диафрагмата, за да дишаш и изразходваш по-малко енергия. Физиотерапевтите прилагат движения около гърдите над основата на белите дробове, за да облекчат гръдния кош.

Храносмилателната система: Масажът спомага за отпускане и следователно може да помогне за ускоряване на движението на храна и ненужни вещества чрез храносмилателната система. Тази релаксация може да има балансиращ ефект върху храносмилателната система.

Отделителната система: Ненужните вещества, които са били освободени по време на масаж, намират пътя си през кръвта до бъбреците, където те могат да бъдат филтрирани и елиминирани.

 

Женската репродуктивна система: Проблеми като менструални болки и ПМС могат да бъдат облекчени, благодарение на отпускащите ефекти на масажа, както и симптомите на менопаузата.