Хидратация през лятото, Част I

27.07.2018

Става доста горещо през лятото и за много от нас е активно време от годината, което означава, че трябва да сме особено внимателни и да се поддържаме добре хидратирани.

Да останеш добре хидратиран е важно, защото помага на сърцето да изпомпва кръвта през кръвоносните съдове към мускулите. И това помага на мускулите ни да работят по-ефективно. Когато е горещо навън и не сме достатъчно хидратирани, това означава, че сърцето работи много по-усилено, за да си свърши работата.

Какво означава да си добре хидратиран? Това варира от човек до човек и зависи от температурата навън, вида на облеклото, какви дейности извършваш и за какъв период. Също наистина зависи от твоя личен метаболизъм и биология. Обикновено някой, който се поти повече, ще трябва да пие повече вода, за да остане хидратиран.

Чувстваш се жаден? Жаждата не е най-добрия сигнал, когато трябва да пиеш - ако се чувстваш жаден, вероятно вече си малко дехидратиран. Други признаци на дехидратация включват:

  • Жажда
  • Главоболие
  • Сънливост или умора
  • Намалено количество урина
  • Запек
  • Виене на свят
  • Суха кожа

Точно от колко вода имаш нужда, за да си хидратиран, варира от човек до човек. Осемте чаши вода на ден са абсолютен мит - някои хора се нуждаят от повече, а някои се нуждаят от по-малко. Като цяло най-лесният начин е да обърнеш внимание на цвета на урината си. Когато е светла и прозрачна означава, че си добре хидратиран. Ако е тъмна, трябва да пиеш повече течности.

Ако ти е трудно да останеш хидратиран, или да намериш по-интересен начин да достигнеш необходимото ежедневно количество вода, ние ти предлагаме нашите 10 съвета:

1. Хидратирай се предварително

Пий вода преди да тренираш, или да излезеш на слънце. Разбира се, че е важно да си хидратиран, след като излезеш, но пиенето преди това е важно, за да избегнеш излишно натоварване на сърцето.

2. Намали кофеина

Избягвай напитки, съдържащи кофеин, който действа като диуретик (кара те да ходиш по-често до тоалетната) и причинява загуба на повече течности. Алкохолът също е диуретик, така че, ако се наслаждаваш на летни коктейли, или на няколко студени бирички на слънце на двора, не забравяй да пиеш чаша вода между всяка напитка.

3. Яж плодове!

Повечето плодове (и зеленчуци) съдържат значително количество вода, и се брои.

Кои са останалите 7 съвета, чети във втората част на статията, която ще качим съвсем скоро!