Защо плуването е добро за здравето, Част II

11.06.2019

Продължение от Част I

4. Плуването помага при възпаления.

Докато кардиоваскуларните ползи от плуването за укрепване на сърдечния мускул са общоизвестни, изследванията показват и други подобрения, като намаляване на възпалението, което иначе води до натрупване на атеросклероза в сърцето.

Намаляването на системното възпаление води до намаляване на прогресията на заболяванията и в много други области, така че очаквайте да чуете повече ползи с напредването на медицината.

5. Плуването гори много калории.

Всеки знае, че плуването е чудесен начин за горене на калории, но повечето не осъзнават, че може да бъде също толкова ефективно, колкото тичането на пътека. В зависимост от интензивността, която сте избрали, плуването може да изгори равни, или дори повече калории, отколкото тичането.

Освен това не трябва да се притеснявате за пот в очите. Например, за 10 минути плуване изгаряте 60 калории в стил бруст, 80 калории по гръб, 100 калории в свободен стил, и впечатляващи 150 в бътерфлай.

За сравнение, тичането 10 минути изгаря около 100 калории. Ето защо, силната 30-минутна бътерфлай сесия може да изгори 150 повече калории, отколкото тичането за същия период от време.

6. Плуването може да подобри астмата, предизвикана от упражненията.

Нищо не е по-разочароващо от това, да се опитваш да се упражняваш и да не можеш да си поемеш дъх. За разлика от тренирането в закрита фитнес зала със сух въздух, или навън сред пролетен полен, плуването ви позволява да дишате влажен въздух, докато тренирате. То не само помага за облекчаване на симптомите на астмата, но проучванията показват, че плуването може действително да подобри общото състояние на белите дробове.

В едно скорошно проучване, група деца, които са завършили шестседмична програма за плуване, са забелязали подобрение в симптомите, хъркането, дишането през уста и хоспитализацията. Тези ползи все още се отбелязват една година след приключване на програмата по плуване. Хората, които нямат астма също печелят, тъй като плуването увеличава общия обем на белия дроб и подобрява дихателните техники.

Очаквайте и част III!