Процесът на стареене на човека биологично обърнат за пръв път

23.11.2020

Процесът на стареене е биологично обърнат за първи път, като се дава кислородна терапия на хора в камера под налягане.

Учени в Израел показаха, че могат да върнат часовника в две ключови области на тялото, за които се смята, че са отговорни за немощта и влошеното здраве, което идва с остаряването, пише "Дейли Телеграф".

С напредване на възрастта защитните капачки в краищата на хромозомите - наречени теломери - се скъсяват, причинявайки увреждане на ДНК и спиране на репликирането на клетките. В същото време в тялото се натрупват "зомби" стареещи клетки, предотвратяващи регенерацията.

Увеличаването на дължината на теломера и премахването на застаряващите клетки е във фокуса на много проучвания против стареенето.

Учени от Университета в Тел Авив показаха, че даването на чист кислород на възрастни хора, докато са в хипербарна камера, е увеличило дължината на теломерите им с 20 процента, изключително постижение, което никога досега не е било постигано.

Учените поясниха, че растежът може да означава, че теломерите на участниците в изпитването сега са толкова дълги, колкото са били преди 25 години.

Терапията също така намалява стареещите клетки с до 37%, давайки път на новите здрави клетки да се възстановят. Проучванията върху животни са показали, че премахването на стареещи клетки удължава оставащия живот с повече от една трета.

"Значителното подобряване на дължината на теломерите, показано по време и след тези уникални протоколи, предоставя на научната общност нова основа за разбиране, че стареенето наистина може да бъде таргетирано и обърнато на основното клетъчно-биологично ниво", обяснява проф. Шай Ефрати от Медицинския факултет

Сега мнозина учени смятат, че стареенето само по себе си е отговорно за болести като Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.

Известно е също така, че затлъстяването, тютюнопушенето, липсата на физическа активност, недостигът на витамини и възпалението могат да ускорят съкращаването на теломерите, демонстрирайки, че те имат голямо влияние върху дълголетието.

Проучването включва 35 здрави независими възрастни на възраст 64 и повече години, които не са преминали през каквото и да е приспособяване по отношение на начин на живот, диета или лекарства. Всеки пациент е бил поставен в хипербарна камера за 90 минути в продължение на три месеца, пет дни в седмицата, докато е дишал 100% чист кислород през маска.

Камерата под налягане позволява повече кислород да се разтваря в тъканите и имитира състояние на "хипоксия" или недостиг на кислород, за което е известно, че има регенериращи ефекти.

Предишни изпитвания показаха, че здравословното хранене може да запази дължината на теломерите, докато е доказано, че тренировките с висока интензивност в продължение на шест месеца удължават теломерите с до пет процента.

"Това, което е забележително да се отбележи в нашето проучване, е, че само за три месеца терапия успяхме да постигнем такова значително удължаване на теломерите - със скорости, далеч надхвърлящи която и да е от наличните в момента интервенции или промени в начина на живот", допълва д-р Хадани.