Съвети при пътуване с деца, Част III

12.11.2018

Продължение от Част I и Част II

12. Проучете всичко!

Това важи както преди екскурзията, така и по време на пътуването. Изисква ли се виза за бебето? Какви ваксини трябва да си направите? Трябва ли да носите лекарства със себе си? Не искаш да решаваш подобни въпроси в последната минута.

13. Къде да седнете?

Къде можете да седнете в самолет с малко дете, понякога зависи от модела на самолета: някои имат допълнителни кислородни маски само над определени места. Не всички самолети обаче са такива, затова се консултирайте с авиокомпанията и отделете малко време да помислите кои седалки са най-подходящи за вас.

Ако седнете в края на самолета означава, че ще притесните по-малко хора. Това също означава, че имате кухня и тоалетни наблизо. Понякога обаче тези седалки не се накланят напълно назад, а задната част на самолета може да е доста шумна.

В средата на самолета може да има повече място за краката - и следователно повече пространство за игра - това означава и възможност за бебешка люлка (ако самолета предлага).

В предната част е подобно на задната, с изключение на това, че кухнята обикновено е по-малка и по-заета. Едно друго нещо, което да се има предвид, и по-скоро зависи от възрастта на детето е: до прозореца, или до пътеката? По-добре ли е да бъдете прибрани, или да имате свободно място?

14. Ниската цена струва ли си?

Въпреки че може би е изкушаващо да се възползвате от нискотарифните авиокомпании, имайте предвид, че те често пътуват на отдалечени летища, което може да означава повече пътуване. Може би си заслужава да пренебрегнете нискотарифните оферти и да платите малко повече, за да ви е леко и спокойно (да не говорим, че разликата в цената, след като вземете предвид допълнителния транспорт от отдалеченото летище до центъра на града, често е минимална).

15. Онлайн регистрацията и чекирането

Опитайте се да сведете до минимум времето, прекарано в чакане на летището. Едно от най-лесните неща, които трябва да направите, е да се регистрирате онлайн, а след това всичко, което трябва да направите, е да оставите багажа и да минете проверката за сигурност.

16. Оставете си много време

Докато искате да сведете до минимум времето, в което чакате на опашка, със сигурност не искате да бързате. Тръгнете по-рано от вкъщи - ако стигнете бързо до летището, възползвайте се от площадката за игра и нека децата да се изморят: колкото повече енергия изразходят на земята, толкова по-малко ще имат във въздуха.

17. Какво може да се обърка?

Преди да тръгнете, направете списък на всичко, което може да се обърка, от проблеми по време на полет, до изпускане на полета, и преценете как бихте се справили. Разиграването на различни ситуации, преди да се случат, може да ви подготви психически за всеки случай!