Защо плуването е добро за здравето, Част I

11.06.2019

Казват, че плуването е перфектното упражнение. В края на краищата, можете да получите всички предимства на една аеробна (кардио) тренировка, без никакво вредно въздействие върху ставите и е добре, както за най-възрастните, така и за най-малките.

Практикува се от спортисти, за да поддържат сила и форма, когато се възстановяват от нараняване, и няма нужда от сложно оборудване - само вие и водата.

Плуването има много повече ползи от очевидните; подобренията за цялостното общо здраве са много по-дълбоки. Затова нека си поемем дълбоко дъх и да се потопим в 10-те предимства на плуването:

1. Плуването подобрява дефинирането и силата на мускулите.

Плувците трупат мускулна сила в цялото тяло. При бегачите се наблюдава повече изграждане на мускулна маса в краката, докато плувците използват повече мускулни групи, за да се движат във водата. Докато краката ритат, ръцете изтласкват. Тъй като гърбът се разпъва и се върти, коремът се стяга, за да помогне на краката и да стабилизира ядрото, което прави плуването едно от най-добрите аеробни упражнения, което прави една пълна тренировка на цялото тяло. Само погледнете физиката на Майкъл Фелпс, ако имате нужда от вдъхновение!

2. Плуването изгражда костна маса.

От години учените се присмиват на идеята, че плуването влияе върху костната маса. В края на краищата, само упражненията с тежести могат да постигнат това, нали? Тъй като съществуват етични причини за избягване на задълбочено изследване на костите при хората, едно проучване разделя плъхове в три групи: бягане, плуване и контролна група без физически упражнения. Докато тестовете показват, че при бягащите има най-голямо увеличение на костната плътност, плувната група също показва ползи спрямо контролната група в костната структура. Въпреки че са необходими повече проучвания, тези нови открития показват, че е необходимо да се преразгледат предишни изследвания, които отхвърлят ползите от плуването за костната маса.

3. Плуването ви помага да сте по-гъвкави.

Плуването изисква от вас да се опънете, усукате и да се издърпате във водата. Вашите глезени се превръщат в перки и се разтягат с всяко изтласкване, докато се отблъсквате от водата. Това не означава, че не трябва да се разтягате сами извън водата, но повтарящото се разтягане в плуването помага с гъвкавостта.

Очаквайте част II съвсем скоро!