Как да се грижиш за кожата си преди и след басейн, Част I

10.07.2019

Прекарването на един мързелив летен ден покрай красивия басейн на СПА Хотел „Хисар“ може би е най-добрият начин да се насладите на сезона. И при това топло време в момента, вероятно сте си приготвили плажната чанта с нов бански костюм, кърпа и подходящ шампоан. Обаче преди да се потопите във водата, е хубаво да прекарате известно време в подготовка на кожата си.

Докато ефектите на хлора върху скалпа привличат цялото внимание, се оказва, че пречистващите химикали в басейна могат да бъдат еднакво неприятни за кожата ви, ако не сте внимателни. Ако някога сте имали сърбеж след плуване в басейн, вече сте изпитали това усещане.

Ето как дерматолозите препоръчват да се грижите за кожата си преди и след плуване.

1. Подгответе кожата си с бариерен крем

Хлорът се добавя към басейните, за да дезинфекцира и предотврати появата и разпространението на бактериални, вирусни и протозойни заболявания. Поради своята каустична природа хлорът е причина за дразнещ контактен дерматит, а именно червена, суха, и сърбяща кожа.

За да избегнете неудобния сърбеж и зачервяване, се препоръчва да подготвяте кожата си с бариерен крем, преди да влезете в басейна. Потърсете продукти с глицерин, масла, или вазелин, изброени в съставките. Бонус е, ако съдържат диметикон, който образува печат между хлора и деликатната кожа.

2. Душ и хидратиране веднага след плуване

Вече знаете, че обикновено трябва да се изплакнете преди да влезете в басейна, съгласно правилата. Но ако изчакате, докато се приберете в хотелската стая, или вкъщи, за да се изкъпете след плуване, вие правите на кожата си лоша услуга. Задължително се изплакнете веднага след това! Не позволявайте на хлора от водата да остане по кожата ви за дълъг период от време. Чиста хладка вода е най-добре, за да се избегне допълнително изсушаване.

В съблекалнята може да използвате и мек хидратиращ душ гел, за да започнете да възстановявате рН баланса на кожата от химикалите в басейна. След измиване, отново нанесете овлажнител, за да възстановите хидратацията на кожата.

Останалите съвети ще намерите в Част II на тази статия.